Mreža

Home
Pomorsko dobro
Luke unutarnjih voda
Koautorske knjige
Znanstveni rad
Mreža
Olimp
Informator
Pravo i porezi
BUG
Drugi časopisi
Prezentacije
IUS-INFO
Ham-radio
O meni...

E-mail:
goran@vojkovic.info

View Goran Vojkovic's profile on LinkedIn
 
Službeni popis radova:
Hrvatska znanstvena bibilografija
 
Blog:
Pravo mora
 
Aktivnost Sunca:
 
Mreža je vodeći hrvatski časopis za IT profesionalce, u kojem sam stalni suradnik. Dio članaka iz Mreže objavljen je na Web stranicama časopisa u skraćenom obliku te su ovdje linkani, a koga zanima opširnije, stari brojevi se mogu naručiti na www.bug.hr/mreza.
 
Srpanj 2013.

Koautor sam teme broja, u kojoj imam dva članka!

E-građani Lijepe Naše - Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 87. sjednici od 25 travnja 2013. donijela Odluku o pokretanju projekta e-Građani, kojim se planira omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama na jednom mjestu, siguran pristup osobnim podacima i elektroničku komunikaciju građana i javnog sektora. Možemo reći samo – napokon!

Tuđi novac - Vodeći se načelom barunice Margaret Tacher kako ne postoji javni novac, već samo novac poreznih obveznika, zanimljivo je zapitati se da li nekih milijardu kuna koji se godišnje ulažu u IT državne i javne uprave u Hrvatskoj može biti bolje utrošeno?

 

Lipanj 2013.

Nositelj sam teme broja!

Tema broja - Cyber kriminal - Novi Kazneni zakon Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, najviše pažnje internetskih korisnika izazvao je u dijelu pravne regulacije uvrede i klevete, o kojoj smo već pisali u Mreži. Međutim, puno važnije je da novi Kazneni zakon sada cjelovito uređuje kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

 

Svibanj 2013.

Ponovna uporaba informacija javnog sektora - Iznimno zanimljiva tema! Europska unija je još prije gotovo 10 godina propisala mogućnost ponovne uporabe informacija javnog sektora – što je drugim riječima mogućnost da od države zatražimo podatke o kojima se vodi neka evidencija (npr. broj automobila određene marke u nekoj županiji, prosječnu snagu motora brodica, podatke iz poljoprivrednih evidencija), uglavnom podatke koje država i javna tijela koriste za neke službene svrhe, a nama mogu biti od pomoći kod razvoja raznih komercijalnih i drugih aktivnosti. Sada je, novim Zakonom o pravu na pristup informacijama to omogućeno i u Hrvatskoj.

 
Ožujak 2013.

Što mora biti na firminom webu? - Jedan hrvatski poduzetnik nedavno se neugodno iznenadio „čestitkom“ iz Državnog inspektorata, jer na internetskim stranicama nije imao objavljene sve propisane podatke. U pitanju je zaista forma, ali koja se mora ispuniti, određena od čak dva propisa – Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o elektroničkoj trgovini.

Za ovaj broj napisao sam i tekst uz sliku broja - Galileo GNSS testira nove funkcionalnosti.

 

Veljača 2013.

Definitivno broj Mreže čijem sadržaju sam puno pridonio, uključujući temu broja... Idemo redom!

Tema broja - Fiskalizacija - Koautor sam teme broja. Fiskalizacija, koja je u Hrvatskoj krenula od 1. siječnja 2013. godine, bila je praćena brojnim komentarima, ali i brojnim pogrešnim informacijama koje su plasirali oni koji su htjeli zaraditi na brzinu, prodajući ono što većina obveznika već ima. Kao prvo, u Hrvatskoj se uopće ne uvode fiskalne blagajne, kako je to primjerice uvedeno u BiH. Nadalje, promjena ima za sve – čak i one koji ne posluju s gotovinom.

3D pisači - promjena paradigme? - Iznimno važno područje, nešto što tek dolazi i što bi moglo doslovno promijeniti svijet! Mogućnost da kod kuće isprintamo trodimenzionalni predmet, dovoljno kvalitetno da bude koristan za uporabu, pa još i unikatno dizajniran, polagano postaje stvarnost. Uređaji, u nedostatku boljeg termina nazvani 3D pisačima, pomalo se sele iz razvojnih laboratorija i industrijskih razvojnih centara u kuće entuzijasta, na sličan način kao i osobna računala prije 30-ak godina.

Uvrede, klevete i Internet - Od 1. siječnja 2013. godine Republika Hrvatska ima novi Kazneni zakon, koji predstavlja svakako najveću reformu kaznenog prava u zadnjih 15 godina – prošli je stupio na snagu još 1. siječnja 1998., a do tada smo imali neznatno izmijenjeno kazneno zakonodavstvo još iz doba socijalizma.

 

Listopad 2012.

Što znaju o nama? (Tajni nadzor komunikacija) - Ako ste gledajući stare američke filmove mislili da policija te različite tajne službe i dalje razvlače kablove i postavljaju bube kako bi nekoga prisluškivali – e pa stvari su se i tu promijenile. Mogućnost praćenja komunikacija pojedinca postala je nešto institucionalno, što pružatelj usluge mora omogućiti nadležnim službama. Ukratko: koje podatke o nama prikupljaju?

Za kontinuitet poslovanja (ISO 22301) - International Organization for Standardization 15. svibnja 2012. objavila je novi standard ISO 22301, koji pokriva područje kontinuiteta poslovanja. Time je omogućeno da se organizacije ne samo usklade, već i certificiraju za ovo sve važnije područje djelovanja.

 

Kolovoz-rujan 2012.

Amaterska meteorologija (Portal pljusak.com) - Amatersko bavljenje meteorologijom u smislu bilježenja i prikupljanja podataka o vremenu i njegovim promjenama nije ništa novoga. No, sve dostupnija poluprofesionalna oprema i jeftini brzi Internet omogućili su ono što je donedavno praktički bilo  monopol državnih tijela – prikupljanje podataka na jednom mjestu.

Portal Pljusak

Srpanj 2012.

Telemetrija za svakog (APRS - Amaterska digitalna komunikacija) - Ako ste oduševljeni programima tipa Plane Finder, Ship Finder i sličnima gdje praktično online vidite položaj i telemetriju (podatke o kretanju, brzini, smjeru i neke dodatne informacije) zrakoplova i brodova, dobra vijest je da se s digitalnim protokolima koji omogućavaju razmjenu podataka izvan klasičnog Interneta možete upoznati i putem radioamaterskog APRS sustava.

Upravljajmo standardizirano (MSP - Managing Successful Programmes) - Velik broj standarda i okvira bavi se upravljanjem jednom aktivnošću ili projektom. Za razliku od njih – MSP je razvijen u cilju upravljanje programima, u smislu portfelja programskim ciljevima povezanih projekata i poslovnih aktivnosti.

MIPRO - 35. put - U rubrici Novosti objavljen mi je kratak članak o Jubilarnom trideset i petom Međunarodnom skupu MIPRO.

Svibanj 2012.

Pleiades Supercomputer (komentar uz Sliku mjeseca) - Dok surov okoliš i male raspoložive količine energije u svemiru ograničavaju procesorsku snagu – na Zemlji se NASA može osloniti na jedno od najbržih superračunala u svijetu. Pleiades Supercomputer, nazvan po otvorenom skupu mladih zvijezda koje u hrvatskom jeziku zovemo Vlašići odnosno Plejade, omogućava NASA-inim znanstvenicima i inženjerima obavljanje složenih modeliranja i simulacija za NASA-ine misije.

Ožujak 2012.

Galileo kontrolna soba (komentar uz Sliku mjeseca) - Iako je bilo strahovanja da bi globalna gospodarska kriza mogla zaustaviti projekt vrijedan milijarde eura – Galileo, europski sustav satelitske navigacije uspješno ide naprijed. Unatoč visokoj cijeni ulaganja, Europska Unija razvija vlastitu civilnu alternativu dvjema danas operativnim svjetskim sustavima – američkom GPS-u i ruskom GLONASS-u, koji su primarno razvijani za vojne potrebe i još uvijek pod vojnim nadzorom.

Veljača 2012.

Okvir za upravljanje - Aplication Services Libary (ASL) - The Aplication Services Libaery (ASL) javno je dostupan okvir koji podržava najbolje prakse za dizajniranje i obavljanje poslova upravljanja aplikacijama. Ovaj okvir je zamišljen kako bi prevladao manjkavosti brojnih postojećih metodologija koje na općenit način pokrivaju upravljanje svim vrstama iT usluga, ne obrađuju dovoljno specifično područje upravljanja aplikacijama.

 

Siječanj 2012.

Prigovaranje s užitkom (Prigovor operatoru komunikacijskih usluga) - Nedavno donesene izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama dijelom su izmijenile i članke Zakona koji reguliraju zaštitu prava krajnjih korisnika usluga. Osim klasične sudske tužbe, nezadovoljan korisnik može koristiti i poseban, ovim Zakonom definiran skraćen postupak prigovora.

 

Prosinac 2011.

Papirno ili bespapirno - Stariji među čitateljima sjetit će se velikih naslova u računalnim časopisima 80-ih godina: „Ured 90-ih, ured bez papira…“ Prošle su i devedesete, a skoro i prvih deset godina novog milenija, no papir je svuda oko nas… Što se dogodilo sa starom idejom bespapirnog ureda? Pomalo esejistički članak - preporučam!

Strategija razvoja širokopojasnog pristupa - Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 27. listopada 2011. donijela je dokument pod nazivom „Strategija razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2015. godine“ te Provedbeni program za 2012. i 2013. godinu.

Malo Sunce na Zemlji (komentar uz Sliku mjeseca) - Negdje pokraj Oxforda, na mjestu starog aerodroma, započela je nova faza u razumijevanju složenih procesa koji se odvijaju na našem Suncu i drugim zvijezdama. The Joint European Torus (JET), smješten u Culham Centre for Fusion Energy, najveće je svjetsko postrojenje za eksperimentalnu nuklearnu fuziju. U proteklih 18 mjeseci istraživači su zamjenjivali materijal unutar JET-a, uključujuću postavljanje unutarnjeg zida od berilija i volframa.

 

Studeni 2011.

Novi Zakon o javnoj nabavi - Od 1. siječnja naredne godine u primjeni će biti novi, bitno usavršeni Zakon o javnoj nabavi, čije se odredbe u velikom mjeri dotiču ponude roba i usluga iz IT-sektora. Kako su iznosi koji se u Republici Hrvatskoj nabavljaju sukladno ovom Zakonu ogromni – u 2010. godini gotovo 25 milijardi kuna, potencijalni ponuditelji trebaju obratiti dužnu pažnju ovom značajno dijelu tržišta, što znači i proučiti novi pravni okvir

 

Listopad 2011.

Novi pogled na outsourcing - Terma broja.
Eksternalizacija se obično definira kao ugovorni prijenos određenih poslovnih funkcija koje su se pružale „unutar kuće“ na vanjskog davatelja usluga. Svjetska recesija te razni programi rezanja troškova u gotovo svim kompanijama, dodatno su aktualizirali eksternalizaciju kao uspješan poslovni model – vrijeme je za pogled na outsourcing v2.0!

Država protiv spama - Neposredno pred ljetnu stanku, 15. srpnja ove godine, Hrvatski sabor donio je iznimno opširne izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima se, među ostalim, na novi način reguliraju „neželjene elektroničke komunikacije“, ili drugim riječima – spam.

 

Lipanj 2011.

Digitalizacija nacionalne građe - Prije četiri godine u Mreži smo pisali o projektu digitalizacije starih knjiga koje provodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica. U međuvremenu pokrenuti su i novi projekti, među kojima treba istaknuti projekte digitalizacije starih hrvatskih časopisa i novina te najnoviji – repozitorij starih doktorskih disertacija.

Svibanj 2011.

Savjetnici za informacijsku sigurnost - Kada smo prije tri godine pisali o Pravilniku o kriterijima za ustrojavanje radnih mjesta savjetnika za informacijsku sigurnost, naveli smo njegove ozbiljne manjkavosti - npr. nije uzimao u obzir opseg klasificiranih informacija koje neko tijelo stvara ili koristi. Novi Pravilnik po tom pitanju djeluje bitno smislenije...

Travanj 2011.

Sunce i komunikacije - Tijekom prošle jeseni velik broj svjetskih medija prenio je upozorenje znanstvenika kako pojačavanje aktivnosti Sunca, čiji maksimum se očekuje 2013. godine, može pogubno djelovati na komunikacije, pa čak i opskrbu električnom energijom u svijetu. Pretjerano predviđanje ili potencijalna realnost?

ISPL - The Information Services Procurement Libary - Među brojnim bibliotekama najbolje prakse koje se primjenjuju u IT području ISPL je uvelike specifičan. Namijenjen je prvenstveno korisnicima, a dijelom i dobavljačima outsourcanih usluga. Primjena ovog okvira, proisteklog iz najbolje prakse europskih kompanija, daje kvalitetne odgovore na mnoga pitanja vezana uz outsourcing, ili kako bi hrvatski rekli - eksternalizaciju.

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca - Zadnji Shuttle.
 

Ožujak 2011.

Što kad vlast blokira Internet? - Kada je 25. siječnja egipatska vlada praktično isključila internetski promet u cijeloj državi te internetske veze Egipta sa svijetom, pojavilo se pitanje kako zaobići blokadu Interneta u takvim i sličnim slučajevima. U ovom tekstu navodimo nekoliko prijedloga.

Veljača 2011.

Elektronički novac - Početkom prosinca prošle godine u Narodnim novinama objavljen je tekst Zakona o elektroničkom novcu, kojim se na cjelovit način, sukladno direktivama Europske Unije, reguliraju pravna pitanja izdavanja i iskupa elektroničkog novca u Republici Hrvatskoj. Ovdje se navodi najvažnije o elektroničkom novcu.

 

Siječanj 2011.

Posljednji bastion analogije - Uvođenje digitalnog televizijskog emitiranja, koje je zadnjih godina aktualno ne samo u Hrvatskoj, već i općenito po svijetu – ostavlja samo jedno preostalo područje analognih elektroničkih komunikacija: radio. Kakve se promjene događaju na planu najstarijeg elektroničkog medija? Članak u kojem sam opisao digitalni radio danas.

 

Studeni 2010.

Robonaut 2 - Za ovaj broj sam odabrao sliku mjeseca i napisao popratni tekst, u pitanju je Robonaut 2, humanoidni robot koji skoro kreće u orbitu, na ISS, gdje će biti testiran.

 

Listopad 2010.

Elektroničko uredsko poslovanje - Nešto prije početka ljeta na stranicama e-Hrvatske objavljena je službena verzija dokumenta „Standardni projekt elektroničkog uredskog poslovanja“. Ovaj dokument je nezaobilazno štivo za sve koji razvijaju ili održavaju softver te rade na poslovnim procesima za državnu i javnu upravu kao i sva tijela (gradovi, županije, ustanove pa i trgovačka društva) koji u svom radu moraju primjenjivati državna pravila uredskog poslovanja.

 

Kolovoz-rujan 2010.

Državni tajni podaci: red ili nered? - Pregledavajući Kazneni zakon povodom nedavne afere oko objave dijela registra hrvatskih branitelja, došao sam se do iznenađujućeg zaključka: hrvatski propisi štite prije tri godine ukinute kategorije državne, službene i vojne tajne – umjesto da štiti nove kategorije klasificiranih podataka.

 

Srpanj 2010.

Standardi - BiSL - Business Information Management, ili, hrvatski, upravljanje poslovnim informacijama danas je vrlo blisko vezano uz informacijske tehnologije. Uvođenje ili usavršavanje informacijskog sustava organizacije često je vezano uz povećanje kvalitete upravljanja poslovnim informacijama. Jedan od manje poznatih, no jednostavnih i javno dostupnih okvira upravljanja poslovnim informacijama jest BiSL

Lipanj 2010.

Vaga za pčelare - Za sve one koji se žale kako u Hrvatskoj nema „prave“ proizvodnje – dobra vijest. Grupa hrvatskih inovatora razvila je vrlo zanimljiv specijalizirani proizvod: elektroničku vagu za pčelare koja dojavljuje stanje košnice koristeći SMS-poruke.

Cijeli članak je prenese na portalu Web Pčelinjak.

Svibanj 2010.

Web kao službena komunikacija - Zakon o trgovačkim društvima određuje kako dionička društva moraju javno objavljivati brojne podatke, informacije i izvješća o svom djelovanju. Izmjene i dopune tog Zakona koje stupaju na snagu 1. svibnja ove godine napokon omogućavaju da se velik broj navedenih informacija službeno objavljuje na internetskim stranicama društva.

Prema Zakonu iz 1977. - Iako Mreža nema stalnu rubriku „bizarno“ ili „vjerovali ili ne“ - valja spomenuti: temeljni propis koji regulira informatičku djelatnost u Republici Hrvatskoj je Zakon o informatičkoj djelatnosti, donesen od Sabora Socijalističke Republike Hrvatske davne 1977. godine, objavljen u Narodnim novinama broj 49 iz iste godine, nikada mijenjan i začudo, nikada ukinut!
 

Ožujak 2010.

Certifikacija internetske prodavaonice - Certifikacija Konzum internet prodavaonice po standardu za upravljanje sigurnošću informacija ISO 27001 predstavlja jedinstven slučaj u hrvatskim uvjetima gdje je certificirana zaokružena i vrlo opsežna djelatnost velikog poslovnog sustava.

 

Veljača 2010.

Novi Zakon o elektroničkim medijima - U prvom je dijelu prosinca Hrvatski sabor donio novi Zakon o elektroničkim medijima, kojim je zamijenjen istoimeni propis iz 2003. godine. Osim prilagodbe novom pravnom okviru Europske Unije i tehnologijama koje su se razvile tijekom posljednjih nekoliko godina, novi Zakon elektroničke publikacije definira bitno preciznije nego dosad

EGNOS - Europska komisija je 1. listopada 2009. objavila da je s radom započeo EGNOS, The European Geostationary Navigation Overlay Service, sa svojim otvorenim servisom slobodno dostupnim za osobnu i poslovnu uporabu. EGNOS prati rasprostiranje signala satelitske navigacije te, šaljući ispravke putem geostacionarnih satelita, omogućava bitno veću preciznost i kvalitetu GPS-a

 

Siječanj 2010.

Država bez papira - Prvi siječnja 2010. godine predstavljati će jedan od važnijih dana za regulaciju rada hrvatske državne i javne uprave. Počinje primjena novog Zakona o općem upravnom postupku i nove Uredbe o uredskom poslovanju – propisa koji po prvi puta omogućavaju primjenu elektroničke isprave, dakle bespapirnog rada javnopravnih tijela

Studeni 2009.

Čuvajmo dugoročno (PDF/A) - Kada je International Organization for Standardization PDF format zapisivanja proglasio ISO standardom, a Hrvatski zavod za norme prihvatio taj standard s oznakom HRN ISO 19005-1:2008, dobili smo jedan od najjačih poticaja daljnjoj informatizaciji i uvođenju elektroničkog poslovanja u Hrvatskoj – službeni standard za dugoročno čuvanje dokumenata.

Internetska trgovina – pravne aktivnosti - Otvaranje internetske trgovine, osim pitanja kao što je odabir tehnologije za izradu stranica, brzina pretraživanja, kvaliteta dizajna i slično – traži rješavanje i čitavog niza pravnih odnosa, od zakupa domene do ugovaranja kartičnog plaćanja. Kako biste u virtualnom svijetu uspješno ponudili robu i usluge, treba obaviti neke bitne pozadinske poslove.

 

Listopad 2009.

M_o_R – model upravljanja rizicima - Brojni su gospodarski, politički, pravni i drugi razlozi zašto upravljanje rizikom danas u svijetu doživljava procvat. Među mnogobrojnim modelima upravljanja rizicima koji se danas globalno koriste, zanimljivo je spomenuti i jedan britanski – Management of Risk (M_o_R)

 

Kolovoz-rujan 2009.

Biometrijom preko grane - Hrvatski sabor je 19. lipnja ove godine po hitnom postupku donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana. Iza dosta birokratiziranog naziva zakona krije se bitna tehnološka novina – uvođenje hrvatskih biometrijskih putovnica.

Stanje hrvatskih elektroničkih komunikacija - Na dnevnom redu lipanjskog zasjedanja Hrvatskoga sabora našlo se i Godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije za 2008. godinu, koje na gotovo stotinu stranica detaljno navodi podatke o “stanju države i nacije” na ovom području.

Cijeli članak "Stanje hrvatskih elektroničkih komunikacija" je objavljen u online izdanju Mreže, MOL Exclusive, s dodatnim grafičkim prikazima.

Europska navigacija - Galileo je globalni navigacijski satelitski sustav koji su zamislile Europska Unija i Europske svemirska agencija. Ovaj projekt, procijenjen na 3,4 milijarde eura, napokon je krenuo u realizaciju, tako da bismo za koju godinu, nakon američkog GPS-a i ruskog GLONASS-a, trebali imati u funkciji i treći globalni sustav, po prvi put pod civilnom kontrolom. Opsežan članak, na četiri stranice - Galileo je iznimno zanimljiv projekt koji zaslužuje odgovarajuću pažnju.

ISO 27001 u praksi - U Mreži je više puta pisano o Standardu informacijske sigurnosti ISO 27001. U ovom tekstu Standard je  obrađen na malo drugačiji način – razgovorom s onima koji su prošli cijeli postupak pripreme i certifikacije, te odgovorili na pitanja za koje odgovori u knjigama kontrola i smjernica ne pišu… Sugovornici su Biljana Cerin i Krunoslav Ivančević iz  S&T Hrvatska. 

 

Srpanj 2009.

Pravo i privatnost - Okvir uz članak kolege Petrica o špijunskog aferi Deutche Telekoma, u kojoj se saznalo kako je detaljno praćen i analiziran privatni život nekih menadžera T-Hrvatskog Telekoma. Naveo sam osnovni pravni okvir čitave afere.

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca - Aktivnost Sunca.

 

Lipanj 2009.

Zakon o elektroničkim komunikacijama - Republika Hrvatska je još 2003. godine Zakonom o telekomunikacijama zabranila slanje spam poruka. Stoga nije neobično da prošle godine donesen Zakon o elektroničkim komunikacijama predviđa stroga zakonska ograničenja i primjerene kazne za slanje, kako Zakon definira, „neželjene elektroničke komunikacije“.

Informatička nabava (dio teme broja: Javna nabava) -  U recesijsko doba naručitelji iz javnog sektora svakako spadaju u najpoželjnije – unatoč rebalansima raspolažu većim sredstvima čak i od najvećih gospodarskih subjekata, a možete biti sigurni da će vam naručena roba i usluge biti plaćeni, makar i s manjim zakašnjenjem. No, za uspješno poslovanje s javnim sektorom potrebno je iznimno dobro poznavanje sustava javne nabave.

 

Svibanj 2009.

eSCM-SP v2 - Standard složenog naziva eSourcing Capability Model for Service Providers, Version 2 (ili kraće eSCM-SP) predstavlja okvir najbolje prakse koji pružatelji IT-orijentiranih usluga mogu iskoristiti u cilju razvoja i unapređenja svoje djelatnosti, a uz istovremeno smanjivanje troškova i rizika za krajnjeg korisnika. Standard eSCM-SP, slično kao i IT Service CMM koji smo nedavno opisali u Mreži, predstavlja jedan od derivata izvornog američkog Capability Maturity Modela (CMM), koji je kreiran kao model razvoja zrelosti u cilju pomoći u definiranju i razumijevanju procesa organizacije. Ovaj je standard, kao i IT Service CMM, besplatan, što znači da, za razliku od ISO standarda, ne moramo davati nekoliko stotina dolara/funti/eura samo kako bismo pročitali sâm standard, a onda još toliko kako bismo dobili neophodnu prateću literaturu – već se eSCM-SP može slobodno skinuti s Interneta u PDF formatu.
 

Travanj 2009.

Sigurnost državnih podataka - U travnju ove godine isteći će rokovi predviđeni za početak primjene Uredbe o mjerama informacijske sigurnosti. Ova opsežna Uredba ne samo da precizno određuje kako treba štititi državne povjerljive podatke, već je i dobar podsjetnik što sve danas obuhvaća informacijska sigurnost.

Eksternalizacija funkcija - članak u vijestima.

 

Ožujak 2009.

Osobni identifikacijski broj - Početkom ove godine započela je uporaba osobnog identifikacijskog broja (OIB), koji bi do kraja 2010. u potpunosti trebao zamijeniti jedinstveni matični broj građana. Osim građana, OIB će dobiti sve pravne osobe sa sjedištem u Hrvatskoj te strane fizičke i pravne osobe koje imaju određene aktivnosti na području Republike Hrvatske. Uvođenjem osobnog identifikacijskog broja (OIB) napokon će biti dovršena složena i nespretna priča s jedinstvenim matičnim brojem građana JMBG (kasnije: matičnim brojem građana – MBG).

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca.

Veljača 2009.

Savjetnici za informacijsku sigurnost - Nedavno objavljenim Pravilnikom o kriterijima za ustrojavanje radnih mjesta savjetnika za informacijsku sigurnost utvrđeni se kriteriji za ustrojavanje radnih mjesta i imenovanje savjetnika za informacijsku sigurnost u državnim i javnim tijelima te pravnim osobama s javnim ovlastima, kada u svom djelokrugu koriste klasificirane podatke. Iako je pokretanje praktičnih koraka na ovom području pohvalno – Pravilnik sadržava previše nejasnoća.

Govor Mržnje - Prošlogodišnja događanja vezana za Facebook grupe otvorila su jedno od sigurno najdelikatnijih pravnih pitanja: gdje je granica između ustavno jamčene slobode izražavanja te zabranjenog i kažnjivog govora mržnje na Internetu. Dio odgovora na to pitanje svakako donosi Dodatni protokol Konvencije o kibernetičkom kriminalu, koji je stupio na snagu u odnosu na Republiku Hrvatsku 1. studenoga 2008. godine

 

Siječanj 2009.

IT Service CMM - Brojni standardi koje predstavljamo na stranicama Mreže često imaju jednu zajedničku karakteristiku – obična knjižica s tekstom standarda zna koštati par stotina dolara. Pravo osvježenje po tom pitanju je IT Service Capability Maturity Model, koji je u potpunosti javan i slobodan za primjenu.

IT Service Capability Maturity Model, kraće IT Service CMM, što ćemo prevesti kao Model razvoja zrelosti za IT usluge, namijenjen je organizacijama koje pružaju IT-usluge, bilo za druge, bilo za vlastite potrebe. Činjenicu da je ovaj jednostavno i simpatično pisan standard, koji je u svojoj suštini derivacija američkog CMM standarda, slobodan za download i korištenje možemo zahvaliti dobroj sprezi znanosti i gospodarstva u Nizozemskoj, gdje je i razvijen.
 

Jača aktivnost sunca - Nakon dvije godine zatišja Sunce je počelo pokazivati znakove pojačane aktivnosti – što znači da je napokon započeo novi, 24. ciklus Sunčevih pjega (engl. sunspots). Jačanje aktivnosti Sunca bi u narednim godinama moglo dovesti do određenih poteškoća u telekomunikacijama, što je redovita pojava koja se povremeno događala i tijekom proteklih ciklusa. - Kraći članak u Vijestima, telekomunikacije su mi ostale velika ljubav.

 

Studeni 2008.

Računala u svemiru - Ovaj dosta opširan članak obogaćen zanimljivim slikama govori o računalima koji se koriste u svemirskim brodovima, a posebno o najpopularnijem modelu  RAD6000. Jedna od zanimljivih stvari na kojima sam radio u zadnje vrijeme!

Distribuirano računalstvo - Prošlo je gotovo deset godina otkada se pojavio prvi masovan sustav distribuiranog računalstva: SETI@home. Pionirski pokušaj korištenja procesorske snage velikog broja računala kako bi se u gomili svemirskog šuma identificirali mogući umjetni signali još nije doveo do rezultata, pronalaženja vanzemaljskog života, no bitno je unaprijedio mogućnosti distribuiranog računalstva te doveo do sustava poznatog pod kraticom BOINC - Berkeley Open Infrastructure for Network Computing.

S podacima odgovorno - članak u sklopu teme broja "Dugoročna pohrana podataka". Za razliku od starih naroda koji su svoju povijest često čuvali u epskim pjesmama i pričama putujućih pjevača, danas imamo vrlo razrađenu djelatnost arhiviranja, koju regulira Zakon o arhivskom gradivu i arhivama te nekoliko provedbenih akata.

Kako zagubiti spuštanje na Mjesec - veseli člančić u sklopu teme broja, koji govori o tome kako je NASA uspjela zagubiti izvorni  snimak prvog čovjekovog spuštanja na Mjesec, a dio podataka je spašen zahvaljujući Australcima i Pink Floydu.

 

Listopad 2008. 

Elektronički potpis - tema broja. U ovom broju Mreže sam  napisao prvi dio teme broja, a šire o tome na posebnoj stranici: Teme broja.

   
Kolovoz-rujan 2008.

Zdravlje pri radu s računalom - Kada je prije tri godine objavljen Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom, prognozirali smo da će njegove odredbe dosta sporo zaživjeti. No, kako smo ušli u četvrtu godinu važenja Pravilnika, krajem koje istječe i rok za prilagodbu svih radnih mjesta – pred inspektorima više neće biti moguća opravdanja zbog neprimjene Pravilnika.

Zakon o elektroničkim komunikacijama - donesen je 19. lipnja 2008., pa sam za rubriku vijesti napisao kratak članak o tom Zakonu.

 
Srpanj 2008.

Nadzirana kvaliteta (TickIT) - Ukoliko ste prilikom uvođenja sustava kvalitete ISO 9001:2000 u vašu firmu ili ustanovu stekli dojam da je standard u biti prilagođen klasičnoj proizvodnji, dakle sustavima u kojima postoji ulaz neke sirovine i izlaz u obliku nekog proizvoda, uvelike ste u pravu. No, Britanci su davno došli do istog zaključka i uveli rješenje s nazivom TickIT – upravljanje kvalitetom softvera, a koji funkcionira kao prilagodba ISO standarda

Spremni na sve (Ratna soba) - kako je preostalo materijala koji nisu stali u temu broja prije dva mjeseca, članak koji govori o uspostavi centra za izvanredna djelovanja objavljen je u ovoj Mreži.

Oprezno preko grane (Zamke međunarodnih ugovora) - u sklopu teme broja "Hrvatski izvoznici softvera" napisao sam članak o međunarodnom poslovanju, gdje sam naveo neke osnovne stvari na koje treba obratiti pažnju kod ugovaranje poslovnog odnosa s nekim iz druge države. Poseban okvir sam posvetio mirenju, kao obliku alternativnog rješavanja sporova, koje bi trebalo što više primjenjivati kod međunarodnih ugovora.

MIPRO 2008. - kako sam i ove godine bio na MIPRO-u, objavio sam kratak članak u vijestima.

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca.

 

Lipanj 2008. 

Izvješće Hrvatske agencije za telekomunikacije za 2007. godinu - u sklopu vijesti mi je objavljen članak o Godišnjem izvješću Hrvatske agencije za telekomunikacije. Dosta zanimljivih podataka.

 
Svibanj 2008. 

Disaster Recovery (oporavak od ispada) - tema broja. U ovom broju Mreže sam napisao veći dio teme broja, a šire o tome na posebnoj stranici: Teme broja

Kolumna - Lobiranje telekoma. Moja prva kolumna u Mreži, vezana za kritiku novog Zakona o elektroničkim komunikacijama  od strane alternativnih telekom operatera. U kolumni navodim da njihovi argumenti i nisu baš tako jaki kakvima se žele prikazati.

Travanj 2008.

Upravljanje uslugama (ISO/IEC 20000) - U informatičkoj industriji uglavnom se spominju dvije obitelji ISO standarda: 9000, koji se odnosi na upravljanje kvalitetom, i 27000, koji se odnosi na informacijsku sigurnost. Oni koji se bave hardverom često moraju uzeti u obzir i ISO 14000, standard upravljanja okolišem. Međutim, među tisućama ISO standarda nalaze se i drugi vezani za informatičku industriju. U ovom članku predstavio sam ISO/IEC 20000, standard za upravljanje informatičkim uslugama. ISO/IEC 20000 je prvi međunarodni standard za upravljanje informatičkim uslugama (često se koristi engleska fraza: IT Service Management ili kraće ITSM). Standard je prihvaćen u prosincu 2005. godine i svakako ga se može smatrati jednim od zanimljivijih.

Akcijski plan za širokopojasni Internet - Kraći članak, u vijestima, povodom donošenja Akcijskog plana provedbe Strategije razvoja širokopojasnog pristupa Internetu u Republici Hrvatskoj za 2008. godinu

 
Ožujak 2008.

Nabavljajmo javno - Početak primjene novog Zakona o javnoj nabavi svojevrsna je prekretnica u području javnih nabava, dakle sustava nabave kojeg primjenjuje država, lokalna samouprava i cijeli javni sektor u Hrvatskoj. Postupci javne nabave su novim Zakonom bitno uređeniji i precizniji, a uvodi se i mogućnost elektroničke javne nabave. S obzirom da su obveznici javne nabave ujedno i veliki naručitelji informatičke opreme, softvera i usluga - o novom Zakonu je trebalo nešto napisati i u Mreži.

 
Veljača 2008.

U javnost – detaljno - Stupanjem na snagu najnovijih izmjena i dopuna Zakona o trgovačkim društvima 1. travnja 2008. godine, obveza navođenja određenih podataka o samom društvu koja se do sada odnosila na poslovne papire, proširena je i na kompanijske internetske stranice. U ovom članku se navodi koji su to podaci koje firma mora o sebi obvezno objaviti na svojim stranicama.

Penetracija Interneta: Dial-up još živahan? - Članak analizira dostupne podatke o penetraciji Interneta u Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama te postotku korištenja brzih internetskih veza. Iako se brzi Internet sve više koristi, njegova raširenost još uvijek nije toliki da bi trebalo zaboraviti korisnike dial-upa i sve sadržaje prilagoditi onima koji imaju na raspolaganju vezu brzine od par megabita u sekundi.

Tko i kako koristi Internet u EU - članak od pola stranice objavljen među vijestima, gdje navodim statističke podatke Europske unije o tome koja populacija i na koji način koristi Internet i njegove mogućnosti. Podaci su vrlo zanimljivi - tako primjerice samo 50% korisnika Interneta zna dodati datoteku e-pošti.

 

Siječanj 2008.

Posao ili igra - O virtualnom svijetu Second Lifea zadnjih par godina se uvelike piše – i to više u magazinskim prilozima dnevnih novina nego u računalnoj literaturi.  Nakon što su neke poznate firme otvorile virtualne podružnice, neke države i virtualna veleposlanstva, a Second Life je dobio i prvu milijunašicu, vrijeme je za zapitati se: pruža li virtualni svijet mogućnosti za ozbiljno poslovanje?

Prava intelektualnog vlasništva (PIV) - zaštita softvera - kraći članak o vrlo zanimljivom seminaru održanog u Zagrebu, 14.–16. studenoga 2007. u organizaciji Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

 

Prosinac 2007.

Izvorno hrvatsko, ali ne u Hrvatskoj - Imati softverski proizvod s oznakom „Izvorno hrvatsko“ i par uspješnih implementacija u području informatizacije stranih željeznica, dakle poslovnih sustava koji su ogledalo svake razvijene države i moraju uspješno raditi 24 sata dnevno svih 365 dana u godini, uspjeh je koji svakako treba zabilježiti. I naglasiti kako se ovaj uspješan hrvatski izvozni proizvod - ne koristi u Hrvatskoj, gdje se još uvijek radi "ručno"!

Imamo pravo znati! - Početkom rujna Transparency International Hrvatska krenuo je s kampanjom "Imamo pravo znati!" u sklopu koje se promovira Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista i kandidata. Dok će o financiranju stranaka biti ovih tjedana riječi po gotovo svim hrvatskim tiskovinama – pravo na pristup informacijama svakako zavređuje da se spomene u Mreži.

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca.

 
Studeni 2007.

Wiki pomaže pisanju propisa - U ovom broju samo jedna vijestica, no tema je zanimljiva: Novozelandska policija je iskoristila wiki-koncept, danas široko poznat zbog činjenice da se na njemu temelji Wikipedija, za izradu novog propisa koji regulira policijsko postupanje. Naime, nizozemski Policing Act donesen 1958. godine je nakon skoro pola stoljeća primjene zastario te je postao neprimjeren suvremenom policijskom djelovanju.

 
Listopad 2007.

Samo za tvoje oči - Proteklog ljeta Sabor je donio Zakon o tajnosti podataka koji na novi, suvremen način, sukladno NATO-vim standardima i svjetskoj praksi, regulira pitanja tajnosti državnih podataka u Republici Hrvatskoj. Ovaj Zakon regulira tajne podatke koje se tiču države i one kojima raspolažu gospodarski subjekti, ali su vezane uz državne interese. Zakon prati uobičajenu klasifikaciju engleskog jezika: top secret, secret, confidential i restricted za tajne podatke te unclassified za podatke koji nisu tajni već se njihova upotreba ograničava za službene svrhe.

Sasvim dovoljno da bismo ga detaljnije opisali u Mreži...

 
Kolovoz-rujan 2007.

Zdravlje informatičarima - Tijekom lipnja navršile su se dvije godine od donošenja Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom. Protokom tog roka su stupile na snagu odredbe o besplatnom pregledu vida za radnike koji rade s računalom i obveza da sva nova radna mjesta imaju ispunjene sve uvjete iz Pravilnika...

Kopirajmo do zore - Tijekom lipnja Vlada Republike uputila je Hrvatskom Saboru Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kojim se uvodi mogućnost tužbe protiv autora i distributera CD-ova i DVD-ova sa zaštitom od kopiranja. Zakon o autorskom i drugim srodnim pravima iz 2003. godine uveo je mogućnost plaćanja naknada za prazne medije, ali je i omogućeno legalno kopiranje za privatnu uporabu. Korisnik na to kopiranje ima pravo. Stoga, prema tekstu koji je poslat Saboru, svaka osoba koja tvrdi da je ovlaštena koristiti se autorskim djelom bez autorovog odobrenja, može podnijeti tužbu protiv autora odnosno druge osobe koja je primijenila tehničke mjere ili koja ima ovlast i mogućnost otkloniti ih. Iznimno zanimljiva tema!

 
Srpanj 2007.

Uspješno zaključavanje - ISO/IEC 27001 je standard za sustav upravljanja sigurnošću informacija (Information Security Management System – ISMS) objavljen u rujnu 2005. godine od strane International Organization for Standardization i International Electrotechnical Commission. Tijekom prošle godine standard se uspješno nametnuo kao jedan od vodećih te ga zasigurno očekuje još šira primjena. Članak je pisan u cilju upoznavanja čitatelja s ovim zanimljivim standardom.

 

Lipanj 2007.

Amaterski u orbitu - Ako spadate u one koji hrvatskom visokom obrazovanju priznaju dobre teorijske osnove, a prigovaraju nedostatak prakse, svakako ćete imati simpatija prema načinu kako svjetska sveučilišta i znanstveni instituti rješavaju pitanje stjecanja praktičnih znanja iz cijele grupe znanosti vezane za tehnologiju umjetnih satelita: astronomije, astrofizike, navigacije, telekomunikacija, informatike… Okupe se znanstvenici, inženjeri i studenti, nađu voditelja projekta i financijere, sastave satelit, dogovore lansiranje i pošalju ga u orbitu. I to za cijenu jednog luksuznog automobila!

Svibanj 2007.

Dunavom brodovi plove - Veliki članak u Mreži (6 stranica je ogromno za časopis ovog tipa!) o informacijskom sustavu riječne plovidbe, pod naslovom Dunavom brodovi plove. U ovoj zanimljivoj temi (u pitanju je jedan sasvim novi informacijski sustav) govori se razvoju sustava informacijskih usluga na rijekama - Croatian River Information Services. Razmjena podataka, elektroničke karte i još puno toga. Bilo mi je vrlo zanimljivo pisati o ovoj temi i povezati svoja informatička i telekomunikacijska znanja. Radioamaterizam se i nakon tolikih godina pokazuje kao iznimno koristan hobi! Koga zanima više o ovoj temu, tu je www.crup.hr.

Ožujak 2007.

Pohranjena baština - Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu već dvije godine vodi projekt digitalizacije knjižnične građe, u sklopu kojeg se mnoga značajna djela iz fonda NSK-a prenose u digitalni oblik te se čine javno dostupnim putem Interneta. Iznimno zanimljiva tema, o kojoj je urednik Mreže, Oleg Maštruko napisao u uvodniku: "Svakako obratite pažnju na još jednu odličnu temu našeg rezidentnog pravnika i knjiškog miša Gorana Vojkovića. Za ovaj broj složio je reportažu o ljudima, strojevima i vradžbinama koje digitaliziraju hrvatsku arhivsku građu. Dok u svakom listuljku možete nadugo čitati o takvim trivijalnim i strateški nebitnim temama kao što su nečiji satovi ili silikonski implantati, ili dva ilegalna radnika iz susjedne zemlje koji su negdje za sive kune slagali cigle, o ovakvim divovskim projektima, od istinskog nacionalnog značaja – riječ je o čuvanju arhivskih "uspomena" čitavog naroda! – možete čitati samo u Mreži."

Istina o američkom internetu - Nedavno objavljeno izvješće Broadband Reality Check II opovrgava neke široko raširene predrasude o dostupnosti brzih internetskih veza u SAD-u. Što bi se narodski reklo, ipak nije susjedova trava puno zelenija... Na osnovi američkog iskustva navedene su i neke naznake kako bi se brzi Internet mogao razvijati u Hrvatskoj.

 

Veljača 2007.

IPTV protiv RTV pretplate - puštanje u komercijalnu uporabu prve internetske televizije u Hrvatskoj, MAXtv-a dovelo je do zanimljivog pitanja : moraju li korisnici internetske televizije plaćati pretplatu Hrvatskoj radioteleviziji. Naime, pretplata se plaća na posjedovanje televizijskog prijemnika, a MAXtv se može spojiti i na monitor koji ima odgovarajuće ulaze...

Nove naknade - članak govori o naknadi za autorska prava koja će se plaćati HDS ZAMP-u za prazne podatkovne medije, memorijske kartice i razne snimače.

 

Siječanj 2007.

Javna riječ - S obzirom da je u 2006. godini policija obradila 12 blogera i to zbog ksenofobičnih i sličnih sadržaja te nedopuštene uporabe autorskog djela - napisao sam članak što se na blogu smije i ne smije, posebno u vezi kršenja članka 174 Kaznenog zakona i autorskih prava.

Prosinac 2006.

Arhiv hrvatskog weba - Jedan od svakako najzanimljivijih projekata hrvatskog bibliotekarstva danas jest hvatanje u koštac s arhiviranjem publikacija hrvatskog weba, čime se bavi Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) uz pomoć Sveučilišnog računskog centra (Srce). Tako arhivirana građa predstavlja dio fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a njeno pretraživanje je omogućeno kroz katalog same Knjižnice. NSK svoj posao radi jako dobro, uz vrlo jasne i jednostavne upute obveznicima prijave elektroničkih publikacija i bez nepotrebnih komplikacija, pa su zasigurno zavrijedili članak. Detaljnije o digitalnom arhivu: www.nsk.hr/digiarhiv.

Studeni 2006.

Povećana sigurnost kartičara - Pet vodećih svjetskih kuća za kartično plaćanje (American Express, Discover Financial Services, JCB, MasterCard Worldwide i Visa International) objavili su 8. rujna osnivanje neovisnog PCI Vijeća za sigurnosne standarde (PCI je kratica od Payment Card Industry) koje je utemeljeno u svrhu upravljanja stalnom evolucijom standarda sigurnosti podataka unutar industrije platežnih kartica. Članak govori o navedenom Vijeću i njegovim aktivnostima, kao što je  nova verzija Payment Card Industry (PCI) Data Security Standard.

Za spam - kazna do milijun kuna - Zanimljivo je kako Hrvatska spada u red država koji su spam zabranili Zakonom – kada je 2003. godine donesen novi Zakon o telekomunikacijama u njega su ugrađene i tada svježe smjernice EU vezane uz zabranu spama i to člankom 111. koji nosi naslov “Neželjena telekomunikacijska priopćenja”. Članak je objavljen u sklopu teme broja Koroprativna antivirusna i antispam zaštita.

 

Listopad 2006.

Strogo kontrolirani Internet - Iznimno zanimljiva tema koja dolazi iz SAD: Network neutrality, ili kraće net neutrality, pojam koji ćemo prevesti kao internetska neutralnost, ukratko znači da bi se internetski provideri trebali baviti svojim poslom; nepristranim omogućavanjem pristupa podacima, ali ne i odlučivanjem koji će se podaci moći brže ili kvalitetnije prenijeti preko njihove mreže. Internetska neutralnost, zahtijevala bi da i posljednja stranica na Internetu, blog ili amaterski pretraživač budu jednako dostupni kao i stranice samih ISP-ova ili velikih korporacija. Zakonskim reguliranjem internetske neutralnosti zabranilo bi se da sami ISP-ovi brzinom pristupa preferiraju svoje stranice ili stranice velikih kompanija koje bi – prema nekim idejama – morale posebno platiti za brzi pristup ili prijenos određenih materijala koji opterećuju bandwith (kao što je video), odnosno usluga koje su konkurencija drugim djelatnostima internetskih providera (kao što je IP telefonija).

Kolovoz-rujan 2006.

Pravilnikom po Internetu - Članak analizira ustavno i nomotehnički vrlo dvojben (tj. loš) Pravilnik o elektroničkim publikacijama kojeg je donijelo Vijeće za elektroničke medije, a prema kojemu bi brojni vlasnici web stranica svoje uratke trebali prijaviti Vijeću radi upisa u poseban Očevidnik.

Svibanj 2006.

Potpisivanje nulama i jedinicama - Zakon o elektroničkom potpisu omogućio je da u digitalnom svijetu postoji potpis koji je pravne snage vlastoručnog potpisa. Mogućnosti primjene koje se time otvaraju ogromne su… Ovaj članak objašnjava pravnu osnovu i mogućnosti elektroničkog potpisa.

Potpis naš svagdašnji - Članak govori o specifičnostima običnog, vlastoručnog potpisa, i na neki način je dopuna gornjem članku.

 

Travanj 2006.

Policijska država - Članak govori o Patriotskom zakonu u SAD kojim su američke policijske i tajne službe dobile iznimno široka prava nadzora telekomunikacija i računala. Govori se i produljivanju važenja Patriotskog zakona, te posljedicama za druge pravne sustave.

Ožujak 2006.

Digitalizacija na djelu - Stupanjem na snagu Zakona o elektroničkoj ispravi krajem prosinca 2005. godine, napokon je omogućeno postojanje pravovaljane isprave (dokumenta, ugovora, izjave ili potvrde) koja egzistira samo u elektroničkom obliku i može se slati cyber-prostorom. Time je sustav propisa o elektroničkom poslovanju u Republici Hrvatskoj napokon zaokružen.

Siječanj-veljača 2006.

Odlazak teleprintera - samo kratka vijest, no meni draga tema: Kada 1. siječnja 2006. godine novi hrvatski Zakon o obveznim odnosima zamijeni onaj stari iz 1978. godine, to će imati i jednu zanimljivu telekomunikacijsku posljedicu – početak konačnog odlaska teleprintera. Naime, čak i danas ovaj ponosni predstavnik starije telekomunikacijske tehnologije se, istina rijetko, koristi u velikim poslovnim sustavima, ustanovama i bankama. Razlog tome je što su stariji propisi kao način komunikacije poznavali teleprinter, a ne telefax ili e-poštu. Također, ponuda učinjena teleprinterom smatrala se ponudom prisutnoj osobi (makar i preko tri kontinenta), a kada bi se tražila pisana forma dokumenta, bilo je moguće taj zahtjev osim razmjenom pisama ispuniti i teleprinterom.

 

Listopad 2005.

Patentom po softveru - članak aktualizira problematiku softverskih patenata, a povod mu je glasovanje Europskog parlamenta od 6. srpnja 2005. kojim je odbijen prijedlog direktive prema kojoj bi sve članice Europske Unije, pa i zemlje kandidati kao što je Hrvatska, obavezale na uvođenje softverskih patenata u svoj pravni sustav. Zagovornici uvođenje softverskih patenata u Europi su izgubili veliku bitku, i teško da će se snažnije pojaviti sa svojim idejama u narednih par godina.

Kolovoz-rujan 2005.

Prisilna udobnost - članak analizira ”Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom”, kojim se regulira kako treba izgledati radno mjesto za računalom: koji se sve tehnički uvjeti moraju ispuniti, kakva treba biti ergonomija radnog mjesta i sl. Navodi se i odgovornost poslodavca da osigura propisane uvjete. Članak govori i o manjkavostima Pravilnika.

Svibanj 2005.

Čuvanje privatnih digitalija - ovaj iznimno opširan članak za okvire Mreže bavi se pitanjem zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj, a koju reguliraju Zakon o zaštiti osobnih podataka i dvije pripadajuće uredbe. Prema tom Zakonu, svi podaci po kojima se može identificirati neka osoba jesu osobni podaci, a gotovo svaka operacija s takvim podacima jest obrada osobnih podataka i podložna je odredbama kako Zakona tako i uredbi. U članku se opsežno obrazlažu najvažnije odredbe ovih propisa te prava i obveze kako onih koji prikupljaju, obrađuju i čuvaju osobne podatke, tako i građana čijim se podacima raspolaže. (svibanj 2005.)

Siječanj-veljača 2005.


Televizija koja to nije - nadnaslov članka je "Pravna regulacija internetske televizije" i u sklopu teme broja  - Internetska televizija, članak se bavi analizom pravne prirode internetske televizije, koja kod nas zakonski spada u elektroničke publikacije, a ne televiziju u smislu Zakona o telekomunikacijama (Television Broadcasting). U članku se navodi i kako uz tehničke probleme razvoj koči i pitanje izrazito skupih autorskih prava za komercijalne programe.

 

Studeni 2004.

Lov na IT krimose - članak govori o novim računalnim kaznenim djelima uvedenim Zakonom o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koji je stupio na snagu 1. listopada 2004. Link vodi na dio članka objavljen na stranicama Mreže.

Sabor protiv spama - članak je objavljen u sklopu teme broja "Anti-spam" i govori o zakonskoj zabrani spama u Republici Hrvatskoj koja je uvedena Zakonom o telekomunikacijama iz 2003. godine.