Mreža 2005.

Članci iz Mreže iz 2005. godine

200510-MrezaListopad 2005.

Patentom po softveru – članak aktualizira problematiku softverskih patenata, a povod mu je glasovanje Europskog parlamenta od 6. srpnja 2005. kojim je odbijen prijedlog direktive prema kojoj bi sve članice Europske Unije, pa i zemlje kandidati kao što je Hrvatska, obavezale na uvođenje softverskih patenata u svoj pravni sustav. Zagovornici uvođenje softverskih patenata u Europi su izgubili veliku bitku, i teško da će se snažnije pojaviti sa svojim idejama u narednih par godina.

200508-MrezaKolovoz-rujan 2005.

Prisilna udobnost – članak analizira ”Pravilnik o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom”, kojim se regulira kako treba izgledati radno mjesto za računalom: koji se sve tehnički uvjeti moraju ispuniti, kakva treba biti ergonomija radnog mjesta i sl. Navodi se i odgovornost poslodavca da osigura propisane uvjete. Članak govori i o manjkavostima Pravilnika.

 

200505-MrezaSvibanj 2005.

Čuvanje privatnih digitalija – ovaj iznimno opširan članak za okvire Mreže bavi se pitanjem zaštite osobnih podataka u Republici Hrvatskoj, a koju reguliraju Zakon o zaštiti osobnih podataka i dvije pripadajuće uredbe. Prema tom Zakonu, svi podaci po kojima se može identificirati neka osoba jesu osobni podaci, a gotovo svaka operacija s takvim podacima jest obrada osobnih podataka i podložna je odredbama kako Zakona tako i uredbi. U članku se opsežno obrazlažu najvažnije odredbe ovih propisa te prava i obveze kako onih koji prikupljaju, obrađuju i čuvaju osobne podatke, tako i građana čijim se podacima raspolaže.

 

200501-MrezaSiječanj-veljača 2005.

Televizija koja to nije – nadnaslov članka je “Pravna regulacija internetske televizije” i u sklopu teme broja – Internetska televizija, članak se bavi analizom pravne prirode internetske televizije, koja kod nas zakonski spada u elektroničke publikacije, a ne televiziju u smislu Zakona o telekomunikacijama (Television Broadcasting). U članku se navodi i kako uz tehničke probleme razvoj koči i pitanje izrazito skupih autorskih prava za komercijalne programe.