Mreža 2006.

Članci iz Mreže iz 2006. godine

200612-MrezaProsinac 2006.

Arhiv hrvatskog weba – Jedan od svakako najzanimljivijih projekata hrvatskog bibliotekarstva danas jest hvatanje u koštac s arhiviranjem publikacija hrvatskog weba, čime se bavi Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) uz pomoć Sveučilišnog računskog centra (Srce). Tako arhivirana građa predstavlja dio fonda Nacionalne i sveučilišne knjižnice, a njeno pretraživanje je omogućeno kroz katalog same Knjižnice. NSK svoj posao radi jako dobro, uz vrlo jasne i jednostavne upute obveznicima prijave elektroničkih publikacija i bez nepotrebnih komplikacija, pa su zasigurno zavrijedili članak. Detaljnije o digitalnom arhivu:www.nsk.hr/digiarhiv.

200611-MrezaStudeni 2006.

Povećana sigurnost kartičara – Pet vodećih svjetskih kuća za kartično plaćanje (American Express, Discover Financial Services, JCB, MasterCard Worldwide i Visa International) objavili su 8. rujna osnivanje neovisnog PCI Vijeća za sigurnosne standarde (PCI je kratica od Payment Card Industry) koje je utemeljeno u svrhu upravljanja stalnom evolucijom standarda sigurnosti podataka unutar industrije platežnih kartica. Članak govori o navedenom Vijeću i njegovim aktivnostima, kao što je  nova verzija Payment Card Industry (PCI) Data Security Standard.

Za spam – kazna do milijun kuna – Zanimljivo je kako Hrvatska spada u red država koji su spam zabranili Zakonom – kada je 2003. godine donesen novi Zakon o telekomunikacijama u njega su ugrađene i tada svježe smjernice EU vezane uz zabranu spama i to člankom 111. koji nosi naslov “Neželjena telekomunikacijska priopćenja”. Članak je objavljen u sklopu teme broja Koroprativna antivirusna i antispam zaštita.


 

 

200610-MrezaListopad 2006.


Strogo kontrolirani Internet
– Iznimno zanimljiva tema koja dolazi iz SAD: Network neutrality, ili kraće net neutrality, pojam koji ćemo prevesti kao internetska neutralnost, ukratko znači da bi se internetski provideri trebali baviti svojim poslom; nepristranim omogućavanjem pristupa podacima, ali ne i odlučivanjem koji će se podaci moći brže ili kvalitetnije prenijeti preko njihove mreže. Internetska neutralnost, zahtijevala bi da i posljednja stranica na Internetu, blog ili amaterski pretraživač budu jednako dostupni kao i stranice samih ISP-ova ili velikih korporacija. Zakonskim reguliranjem internetske neutralnosti zabranilo bi se da sami ISP-ovi brzinom pristupa preferiraju svoje stranice ili stranice velikih kompanija koje bi – prema nekim idejama – morale posebno platiti za brzi pristup ili prijenos određenih materijala koji opterećuju bandwith (kao što je video), odnosno usluga koje su konkurencija drugim djelatnostima internetskih providera (kao što je IP telefonija).


 

 

200608-MrezaKolovoz-rujan 2006.

Pravilnikom po Internetu – Članak analizira ustavno i nomotehnički vrlo dvojben (tj. loš) Pravilnik o elektroničkim publikacijama kojeg je donijelo Vijeće za elektroničke medije, a prema kojemu bi brojni vlasnici web stranica svoje uratke trebali prijaviti Vijeću radi upisa u poseban Očevidnik.

 

 

200605-MrezaSvibanj 2006.

Potpisivanje nulama i jedinicama Zakon o elektroničkom potpisu omogućio je da u digitalnom svijetu postoji potpis koji je pravne snage vlastoručnog potpisa. Mogućnosti primjene koje se time otvaraju ogromne su… Ovaj članak objašnjava pravnu osnovu i mogućnosti elektroničkog potpisa.

Potpis naš svagdašnji – Članak govori o specifičnostima običnog, vlastoručnog potpisa, i na neki način je dopuna gornjem članku.


 

200604-MrezaTravanj 2006.


Policijska država – Članak govori o Patriotskom zakonu u SAD kojim su američke policijske i tajne službe dobile iznimno široka prava nadzora telekomunikacija i računala. Govori se i produljivanju važenja Patriotskog zakona, te posljedicama za druge pravne sustave.

 

200603-MrezaOžujak 2006.


Digitalizacija na djelu
– Stupanjem na snagu Zakona o elektroničkoj ispravi krajem prosinca 2005. godine, napokon je omogućeno postojanje pravovaljane isprave (dokumenta, ugovora, izjave ili potvrde) koja egzistira samo u elektroničkom obliku i može se slati cyber-prostorom. Time je sustav propisa o elektroničkom poslovanju u Republici Hrvatskoj napokon zaokružen.

 

200601-MrezaSiječanj-veljača 2006.


Odlazak teleprintera
– samo kratka vijest, no meni draga tema: Kada 1. siječnja 2006. godine novi hrvatski Zakon o obveznim odnosima zamijeni onaj stari iz 1978. godine, to će imati i jednu zanimljivu telekomunikacijsku posljedicu – početak konačnog odlaska teleprintera. Naime, čak i danas ovaj ponosni predstavnik starije telekomunikacijske tehnologije se, istina rijetko, koristi u velikim poslovnim sustavima, ustanovama i bankama. Razlog tome je što su stariji propisi kao način komunikacije poznavali teleprinter, a ne telefax ili e-poštu. Također, ponuda učinjena teleprinterom smatrala se ponudom prisutnoj osobi (makar i preko tri kontinenta), a kada bi se tražila pisana forma dokumenta, bilo je moguće taj zahtjev osim razmjenom pisama ispuniti i teleprinterom.