Mreža 2007.

Članci iz Mreže iz 2007. godine

 

200712-MrezaProsinac 2007.

Izvorno hrvatsko, ali ne u HrvatskojImati softverski proizvod s oznakom „Izvorno hrvatsko“ i par uspješnih implementacija u području informatizacije stranih željeznica, dakle poslovnih sustava koji su ogledalo svake razvijene države i moraju uspješno raditi 24 sata dnevno svih 365 dana u godini, uspjeh je koji svakako treba zabilježiti. I naglasiti kako se ovaj uspješan hrvatski izvozni proizvod – ne koristi u Hrvatskoj, gdje se još uvijek radi “ručno”!

Imamo pravo znati!Početkom rujna Transparency International Hrvatska krenuo je s kampanjom “Imamo pravo znati!” u sklopu koje se promovira Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista i kandidata. Dok će o financiranju stranaka biti ovih tjedana riječi po gotovo svim hrvatskim tiskovinama – pravo na pristup informacijama svakako zavređuje da se spomene u Mreži.

 

 

 

200711-MrezaStudeni 2007.

Wiki pomaže pisanju propisa – U ovom broju samo jedna vijestica, no tema je zanimljiva: Novozelandska policija je iskoristila wiki-koncept, danas široko poznat zbog činjenice da se na njemu temelji Wikipedija, za izradu novog propisa koji regulira policijsko postupanje. Naime, nizozemski Policing Act donesen 1958. godine je nakon skoro pola stoljeća primjene zastario te je postao neprimjeren suvremenom policijskom djelovanju.

200710-MrezaListopad 2007.

Samo za tvoje očiProteklog ljeta Sabor je donio Zakon o tajnosti podataka koji na novi, suvremen način, sukladno NATO-vim standardima i svjetskoj praksi, regulira pitanja tajnosti državnih podataka u Republici Hrvatskoj. Ovaj Zakon regulira tajne podatke koje se tiču države i one kojima raspolažu gospodarski subjekti, ali su vezane uz državne interese. Zakon prati uobičajenu klasifikaciju engleskog jezika: top secret, secret,confidential i restricted za tajne podatke te unclassified za podatke koji nisu tajni već se njihova upotreba ograničava za službene svrhe.knadi za autorska prava koja će se plaćati HDS ZAMP-u za prazne podatkovne medije, memorijske kartice i razne snimače.

 

 

200708-MrezaKolovoz-rujan 2007.

Zdravlje informatičarimaTijekom lipnja navršile su se dvije godine od donošenja Pravilnika o sigurnosti i zaštiti zdravlja pri radu s računalom. Protokom tog roka su stupile na snagu odredbe o besplatnom pregledu vida za radnike koji rade s računalom i obveza da sva nova radna mjesta imaju ispunjene sve uvjete iz Pravilnika…

Kopirajmo do zore – Tijekom lipnja Vlada Republike uputila je Hrvatskom Saboru Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, kojim se uvodi mogućnost tužbe protiv autora i distributera CD-ova i DVD-ova sa zaštitom od kopiranja. Zakon o autorskom i drugim srodnim pravima iz 2003. godine uveo je mogućnost plaćanja naknada za prazne medije, ali je i omogućeno legalno kopiranje za privatnu uporabu. Korisnik na to kopiranje ima pravo. Stoga, prema tekstu koji je poslat Saboru, svaka osoba koja tvrdi da je ovlaštena koristiti se autorskim djelom bez autorovog odobrenja, može podnijeti tužbu protiv autora odnosno druge osobe koja je primijenila tehničke mjere ili koja ima ovlast i mogućnost otkloniti ih.

 

200707-MrezaSrpanj 2007.

Uspješno zaključavanjeISO/IEC 27001 je standard za sustav upravljanja sigurnošću informacija (Information Security Management System – ISMS) objavljen u rujnu 2005. godine od strane International Organization for Standardization i International Electrotechnical Commission. Tijekom prošle godine standard se uspješno nametnuo kao jedan od vodećih te ga zasigurno očekuje još šira primjena. Članak je pisan u cilju upoznavanja čitatelja s ovim zanimljivim standardom.

 

 

200706-MrezaLipanj 2007.

Amaterski u orbituAko spadate u one koji hrvatskom visokom obrazovanju priznaju dobre teorijske osnove, a prigovaraju nedostatak prakse, svakako ćete imati simpatija prema načinu kako svjetska sveučilišta i znanstveni instituti rješavaju pitanje stjecanja praktičnih znanja iz cijele grupe znanosti vezane za tehnologiju umjetnih satelita: astronomije, astrofizike, navigacije, telekomunikacija, informatike… Okupe se znanstvenici, inženjeri i studenti, nađu voditelja projekta i financijere, sastave satelit, dogovore lansiranje i pošalju ga u orbitu. I to za cijenu jednog luksuznog automobila!

 

200705-MrezaSvibanj 2007.

Dunavom brodovi plove – Veliki članak u Mreži (6 stranica je ogromno za časopis ovog tipa!) o informacijskom sustavu riječne plovidbe, pod naslovom Dunavom brodovi plove. U ovoj zanimljivoj temi (u pitanju je jedan sasvim novi informacijski sustav) govori se razvoju sustava informacijskih usluga na rijekama – Croatian River Information Services. Razmjena podataka, elektroničke karte i još puno toga.

 200703-MrezaOžujak 2007.

Pohranjena baština – Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu već dvije godine vodi projekt digitalizacije knjižnične građe, u sklopu kojeg se mnoga značajna djela iz fonda NSK-a prenose u digitalni oblik te se čine javno dostupnim putem Interneta. Iznimno zanimljiva tema, o kojoj je urednik Mreže, Oleg Maštruko napisao u uvodniku: “Svakako obratite pažnju na još jednu odličnu temu našeg rezidentnog pravnika i knjiškog miša Gorana Vojkovića. Za ovaj broj složio je reportažu o ljudima, strojevima i vradžbinama koje digitaliziraju hrvatsku arhivsku građu. Dok u svakom listuljku možete nadugo čitati o takvim trivijalnim i strateški nebitnim temama kao što su nečiji satovi ili silikonski implantati, ili dva ilegalna radnika iz susjedne zemlje koji su negdje za sive kune slagali cigle, o ovakvim divovskim projektima, od istinskog nacionalnog značaja – riječ je o čuvanju arhivskih “uspomena” čitavog naroda! – možete čitati samo u Mreži.

Istina o američkom internetu – Nedavno objavljeno izvješće Broadband Reality Check II opovrgava neke široko raširene predrasude o dostupnosti brzih internetskih veza u SAD-u. Što bi se narodski reklo, ipak nije susjedova trava puno zelenija… Na osnovi američkog iskustva navedene su i neke naznake kako bi se brzi Internet mogao razvijati u Hrvatskoj.

 

200702-MrezaVeljača 2007.

IPTV protiv RTV pretplate – puštanje u komercijalnu uporabu prve internetske televizije u Hrvatskoj, MAXtv-a dovelo je do zanimljivog pitanja : moraju li korisnici internetske televizije plaćati pretplatu Hrvatskoj radioteleviziji. Naime, pretplata se plaća na posjedovanje televizijskog prijemnika, a MAXtv se može spojiti i na monitor koji ima odgovarajuće ulaze…

Nove naknade – članak govori o naknadi za autorska prava koja će se plaćati HDS ZAMP-u za prazne podatkovne medije, memorijske kartice i razne snimače.

 

200701-MrezaSiječanj 2007.

Javna riječS obzirom da je u 2006. godini policija obradila 12 blogera i to zbog ksenofobičnih i sličnih sadržaja te nedopuštene uporabe autorskog djela – napisao sam članak što se na blogu smije i ne smije, posebno u vezi kršenja članka 174 Kaznenog zakona i autorskih prava.