Mreža 2009.

Članci u Mreži iz 2009. godine.

200911-MrezaStudeni 2009.

Čuvajmo dugoročno (PDF/A)Kada je International Organization for Standardization PDF format zapisivanja proglasio ISO standardom, a Hrvatski zavod za norme prihvatio taj standard s oznakom HRN ISO 19005-1:2008, dobili smo jedan od najjačih poticaja daljnjoj informatizaciji i uvođenju elektroničkog poslovanja u Hrvatskoj – službeni standard za dugoročno čuvanje dokumenata.

Internetska trgovina – pravne aktivnostiOtvaranje internetske trgovine, osim pitanja kao što je odabir tehnologije za izradu stranica, brzina pretraživanja, kvaliteta dizajna i slično – traži rješavanje i čitavog niza pravnih odnosa, od zakupa domene do ugovaranja kartičnog plaćanja. Kako biste u virtualnom svijetu uspješno ponudili robu i usluge, treba obaviti neke bitne pozadinske poslove.

 

 

 Listopad 2200910-Mreza009.

M_o_R – model upravljanja rizicimaBrojni su gospodarski, politički, pravni i drugi razlozi zašto upravljanje rizikom danas u svijetu doživljava procvat. Među mnogobrojnim modelima upravljanja rizicima koji se danas globalno koriste, zanimljivo je spomenuti i jedan britanski – Management of Risk (M_o_R).

 

 

20090809-MrezaKolovoz-rujan 2009.

Biometrijom preko graneHrvatski sabor je 19. lipnja ove godine po hitnom postupku donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana. Iza dosta birokratiziranog naziva zakona krije se bitna tehnološka novina – uvođenje hrvatskih biometrijskih putovnica.

Stanje hrvatskih elektroničkih komunikacijaNa dnevnom redu lipanjskog zasjedanja Hrvatskoga sabora našlo se i Godišnje izvješće o radu Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije za 2008. godinu, koje na gotovo stotinu stranica detaljno navodi podatke o “stanju države i nacije” na ovom području.

Cijeli članak “Stanje hrvatskih elektroničkih komunikacija” je objavljen u online izdanju Mreže, MOL Exclusive, s dodatnim grafičkim prikazima.

Europska navigacijaGalileo je globalni navigacijski satelitski sustav koji su zamislile Europska Unija i Europske svemirska agencija. Ovaj projekt, procijenjen na 3,4 milijarde eura, napokon je krenuo u realizaciju, tako da bismo za koju godinu, nakon američkog GPS-a i ruskog GLONASS-a, trebali imati u funkciji i treći globalni sustav, po prvi put pod civilnom kontrolom. Opsežan članak, na četiri stranice – Galileo je iznimno zanimljiv projekt koji zaslužuje odgovarajuću pažnju.

ISO 27001 u praksi – U Mreži je više puta pisano o Standardu informacijske sigurnosti ISO 27001. U ovom tekstu Standard je  obrađen na malo drugačiji način – razgovorom s onima koji su prošli cijeli postupak pripreme i certifikacije, te odgovorili na pitanja za koje odgovori u knjigama kontrola i smjernica ne pišu… Sugovornici su Biljana Cerin i Krunoslav Ivančević iz  S&T Hrvatska.

 Srpanj 2200907-Mreza009.

Pravo i privatnost – Okvir uz članak kolege Petrica o špijunskog aferi Deutche Telekoma, u kojoj se saznalo kako je detaljno praćen i analiziran privatni život nekih menadžera T-Hrvatskog Telekoma. Naveo sam osnovni pravni okvir čitave afere.

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca – Aktivnost Sunca.

 

200906-MrezaLipanj 2009.

Zakon o elektroničkim komunikacijama – Republika Hrvatska je još 2003. godine Zakonom o telekomunikacijama zabranila slanje spam poruka. Stoga nije neobično da prošle godine donesen Zakon o elektroničkim komunikacijama predviđa stroga zakonska ograničenja i primjerene kazne za slanje, kako Zakon definira, „neželjene elektroničke komunikacije“.

Informatička nabava (dio teme broja: Javna nabava) –  U recesijsko doba naručitelji iz javnog sektora svakako spadaju u najpoželjnije – unatoč rebalansima raspolažu većim sredstvima čak i od najvećih gospodarskih subjekata, a možete biti sigurni da će vam naručena roba i usluge biti plaćeni, makar i s manjim zakašnjenjem. No, za uspješno poslovanje s javnim sektorom potrebno je iznimno dobro poznavanje sustava javne nabave.

 Svibanj 2200905-Mreza009.

eSCM-SP v2 – Standard složenog naziva eSourcing Capability Model for Service Providers, Version 2 (ili kraće eSCM-SP) predstavlja okvir najbolje prakse koji pružatelji IT-orijentiranih usluga mogu iskoristiti u cilju razvoja i unapređenja svoje djelatnosti, a uz istovremeno smanjivanje troškova i rizika za krajnjeg korisnika. Standard eSCM-SP, slično kao i IT Service CMM koji smo nedavno opisali u Mreži, predstavlja jedan od derivata izvornog američkog Capability Maturity Modela (CMM), koji je kreiran kao model razvoja zrelosti u cilju pomoći u definiranju i razumijevanju procesa organizacije. Ovaj je standard, kao i IT Service CMM, besplatan, što znači da, za razliku od ISO standarda, ne moramo davati nekoliko stotina dolara/funti/eura samo kako bismo pročitali sâm standard, a onda još toliko kako bismo dobili neophodnu prateću literaturu – već se eSCM-SP može slobodno skinuti s Interneta u PDF formatu.

200904-MrezaTravanj 2009.

Sigurnost državnih podataka – U travnju ove godine isteći će rokovi predviđeni za početak primjene Uredbe o mjerama informacijske sigurnosti. Ova opsežna Uredba ne samo da precizno određuje kako treba štititi državne povjerljive podatke, već je i dobar podsjetnik što sve danas obuhvaća informacijska sigurnost.

Eksternalizacija funkcija – članak u vijestima.

Ožujak 2200903-Mreza009.

Osobni identifikacijski broj – Početkom ove godine započela je uporaba osobnog identifikacijskog broja (OIB), koji bi do kraja 2010. u potpunosti trebao zamijeniti jedinstveni matični broj građana. Osim građana, OIB će dobiti sve pravne osobe sa sjedištem u Hrvatskoj te strane fizičke i pravne osobe koje imaju određene aktivnosti na području Republike Hrvatske. Uvođenjem osobnog identifikacijskog broja (OIB) napokon će biti dovršena složena i nespretna priča s jedinstvenim matičnim brojem građana JMBG (kasnije: matičnim brojem građana – MBG).

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca.

 

 Veljača 2200902-Mreza009.

Savjetnici za informacijsku sigurnost – Nedavno objavljenim Pravilnikom o kriterijima za ustrojavanje radnih mjesta savjetnika za informacijsku sigurnost utvrđeni se kriteriji za ustrojavanje radnih mjesta i imenovanje savjetnika za informacijsku sigurnost u državnim i javnim tijelima te pravnim osobama s javnim ovlastima, kada u svom djelokrugu koriste klasificirane podatke. Iako je pokretanje praktičnih koraka na ovom području pohvalno – Pravilnik sadržava previše nejasnoća.

Govor Mržnje – Prošlogodišnja događanja vezana za Facebook grupe otvorila su jedno od sigurno najdelikatnijih pravnih pitanja: gdje je granica između ustavno jamčene slobode izražavanja te zabranjenog i kažnjivog govora mržnje na Internetu. Dio odgovora na to pitanje svakako donosi Dodatni protokol Konvencije o kibernetičkom kriminalu, koji je stupio na snagu u odnosu na Republiku Hrvatsku 1. studenoga 2008. godine.

200901-MrezaSiječanj 2009.

IT Service CMM – Brojni standardi koje predstavljamo na stranicama Mreže često imaju jednu zajedničku karakteristiku – obična knjižica s tekstom standarda zna koštati par stotina dolara. Pravo osvježenje po tom pitanju je IT Service Capability Maturity Model, koji je u potpunosti javan i slobodan za primjenu.

IT Service Capability Maturity Model, kraće IT Service CMM, što ćemo prevesti kao Model razvoja zrelosti za IT usluge, namijenjen je organizacijama koje pružaju IT-usluge, bilo za druge, bilo za vlastite potrebe. Činjenicu da je ovaj jednostavno i simpatično pisan standard, koji je u svojoj suštini derivacija američkog CMM standarda, slobodan za download i korištenje možemo zahvaliti dobroj sprezi znanosti i gospodarstva u Nizozemskoj, gdje je i razvijen.

Jača aktivnost sunca – Nakon dvije godine zatišja Sunce je počelo pokazivati znakove pojačane aktivnosti – što znači da je napokon započeo novi, 24. ciklus Sunčevih pjega (engl. sunspots). Jačanje aktivnosti Sunca bi u narednim godinama moglo dovesti do određenih poteškoća u telekomunikacijama, što je redovita pojava koja se povremeno događala i tijekom proteklih ciklusa.