Mreža 2012.

Članci iz časopisa Mreža iz 2012. godine.

201210-MrezaListopad 2012.

Što znaju o nama? (Tajni nadzor komunikacija) – Ako ste gledajući stare američke filmove mislili da policija te različite tajne službe i dalje razvlače kablove i postavljaju bube kako bi nekoga prisluškivali – e pa stvari su se i tu promijenile. Mogućnost praćenja komunikacija pojedinca postala je nešto institucionalno, što pružatelj usluge mora omogućiti nadležnim službama. Ukratko: koje podatke o nama prikupljaju?

Za kontinuitet poslovanja (ISO 22301) – International Organization for Standardization 15. svibnja 2012. objavila je novi standard ISO 22301, koji pokriva područje kontinuiteta poslovanja. Time je omogućeno da se organizacije ne samo usklade, već i certificiraju za ovo sve važnije područje djelovanja.

 

20120809-MrezaKolovoz-rujan 2012.

Amaterska meteorologija (Portal pljusak.com) – Amatersko bavljenje meteorologijom u smislu bilježenja i prikupljanja podataka o vremenu i njegovim promjenama nije ništa novoga. No, sve dostupnija poluprofesionalna oprema i jeftini brzi Internet omogućili su ono što je donedavno praktički bilo  monopol državnih tijela – prikupljanje podataka na jednom mjestu.

Portal Pljusak

 

201207-MrezaSrpanj 2012.

Telemetrija za svakog (APRS – Amaterska digitalna komunikacija) – Ako ste oduševljeni programima tipa Plane Finder, Ship Finder i sličnima gdje praktično online vidite položaj i telemetriju (podatke o kretanju, brzini, smjeru i neke dodatne informacije) zrakoplova i brodova, dobra vijest je da se s digitalnim protokolima koji omogućavaju razmjenu podataka izvan klasičnog Interneta možete upoznati i putem radioamaterskog APRS sustava.

Upravljajmo standardizirano (MSP – Managing Successful Programmes) – Velik broj standarda i okvira bavi se upravljanjem jednom aktivnošću ili projektom. Za razliku od njih – MSP je razvijen u cilju upravljanje programima, u smislu portfelja programskim ciljevima povezanih projekata i poslovnih aktivnosti.

MIPRO – 35. put – U rubrici Novosti objavljen mi je kratak članak o Jubilarnom trideset i petom Međunarodnom skupu MIPRO.

 

201205-MrezaSvibanj 2012.

Pleiades Supercomputer (komentar uz Sliku mjeseca) – Dok surov okoliš i male raspoložive količine energije u svemiru ograničavaju procesorsku snagu – na Zemlji se NASA može osloniti na jedno od najbržih superračunala u svijetu. Pleiades Supercomputer, nazvan po otvorenom skupu mladih zvijezda koje u hrvatskom jeziku zovemo Vlašići odnosno Plejade, omogućava NASA-inim znanstvenicima i inženjerima obavljanje složenih modeliranja i simulacija za NASA-ine misije.

 

201203-MrezaOžujak 2012.

Galileo kontrolna soba (komentar uz Sliku mjeseca) – Iako je bilo strahovanja da bi globalna gospodarska kriza mogla zaustaviti projekt vrijedan milijarde eura – Galileo, europski sustav satelitske navigacije uspješno ide naprijed. Unatoč visokoj cijeni ulaganja, Europska Unija razvija vlastitu civilnu alternativu dvjema danas operativnim svjetskim sustavima – američkom GPS-u i ruskom GLONASS-u, koji su primarno razvijani za vojne potrebe i još uvijek pod vojnim nadzorom.

 

201202-MrezaVeljača 2012.

Okvir za upravljanje – Aplication Services Libary (ASL) – The Aplication Services Libaery (ASL) javno je dostupan okvir koji podržava najbolje prakse za dizajniranje i obavljanje poslova upravljanja aplikacijama. Ovaj okvir je zamišljen kako bi prevladao manjkavosti brojnih postojećih metodologija koje na općenit način pokrivaju upravljanje svim vrstama iT usluga, ne obrađuju dovoljno specifično područje upravljanja aplikacijama.

 

 

201201-MrezaSiječanj 2012.

Prigovaranje s užitkom (Prigovor operatoru komunikacijskih usluga) – Nedavno donesene izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama dijelom su izmijenile i članke Zakona koji reguliraju zaštitu prava krajnjih korisnika usluga. Osim klasične sudske tužbe, nezadovoljan korisnik može koristiti i poseban, ovim Zakonom definiran skraćen postupak prigovora.