BUG

Vodeći hrvatski IT-časopis, u kojem povremeno pišem.

201503-BugOžujak 2015.

Bug Future Show 2015 – članak nije moj, ali sam ja u članku, jer sam sudjelovao na panelu “5G novac” vrlo uspješnog Bug Future Show 2015! Kako i naziv kaže – raspravljali smo o budućnosti novca.

Na priloženom DVD-u koji ide uz BUG je i snimak cijelog događaja, uključivo i ovaj panel.

201410-BugListopad 2014.

Sigurniji internetski šoping? – Tekst  novom Zakonu zaštiti potrošača, prilagođenom novom pravnom okviru Europske unije, pisan s naglaskom na prava potrošača elektroničke opreme i online kupovinu.

 

Svibanj2014.

Skeniranje za nostalgične – Za ovaj broj testirao sam Plustek OpticFilm 8200i Ai, specijalizirani skener za negative.

Veljača 2014.

Bug Future Show 2014 – U ovom broju BUG-a nema mojih tekstova, ali na priloženom DVD-u je snimak panel rasprave siječanjskog Bug Future Show 2014., gdje sam bio jedan od panelista. Atmosfera je bila dobra, pitanja zanimljiva, sugovornici također, preporučam!

Prosinac 2013.

Pravni okvir biznisa – Planirate li započeti poslovanje, potrebno ga je uklopiti u neki pravni okvir. No što otvoriti: društvo s ograničenom odgovornošću, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću, obrt, ili nešto treće? Odgovor nije jednoznačan – ovisi što vam treba, koliko imate novca za ulaganje i što planirate raditi.

Članak je pisan u okviru teme broja “Pokretanje startupa”.

Lipanj 2013.

Šalabahter za Europu – Što prosječan ljubitelj IT i druge htenikke može očekivati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju (porezi kod online kupnje, porezi i carina kod kupnje izvan EU…) – ukratko na jednoj stranici.

Travanj 2013.

EU za geekove – Nakon što su razriješeni problemi s Ljubljanskom bankom, ulazak Hrvatske u Europsku Uniju 1. srpnja ove godine gotovo je siguran. Funkcioniranje unutar sustava od 28 država, koje je ujedno i jedno od najvećih zajedničkih tržišta na svijetu, svakako će značiti velike promjene za sve, posebno za one koji se bave IT-om – bilo kao hobisti bilo kao profesionalci.

Opširnije

Siječanj 2013.

Fiskalizacija – Fiskalizacija je termin koji puni sve dnevne novine zadnjih mjeseci – država je uvodi od 1. siječnja 2013. godine Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom. Mnogi su za, neki su protiv, a poneki su u međuvremenu pokušali i ušićariti prodajući „fiskalne blagajne“ ili „specijalizirane programe“, no krenimo redom…

 

 

Broj 04/2012.

Legalan i ilegalan download – Sve po zakonu – Zadnjih tjedana gotovo nema novina ili portala (a uključile su se i sve relevantne udruge) koji se nisu oglasili na temu (ne)legalnosti skidanja različitih multimedijskih sadržaja s Interneta i posljedica koje takve radnje mogu izazvati – od ispitivanja na policiji do kazne zatvora. Dobar povod da damo pregled zakonskih odredbi iz ovog područja.

Opširnije

Broj 09/2011.

Grafički tablet – Genius Kids Designer – U doba najezde pravih tableta pomalo se zaboravlja na “klasične” grafičke tablete, uređaje koji se spajaju na PC i omogućavaju crtanje i pisanje pomoću olovke. No Genius se na području grafičkih tableta potrudio napraviti nešto novo: specijalizirani tablet za klince od 3 do 8 godina.

Moja prva hardverska recenzija!

Studeni 2010.

Siva zona Interneta – Neke aktivnosti na Internetu spadaju u rubno područje, dijelom zbog nejasne ili nedorađene pravne zašite, a dijelom i zbog globalnosti samog Interneta

 

Tema broja je Siva zona Interneta, za koju sam napisao uvodnik i pravne komentare na sve podteme. U sklopu uvodnog članka je okvir s mojom slikom i kratkim tekstom.

 

Srpanj-kolovoz 2010.

Geocaching  – Geocaching je oblik igre lova na skriveno blago, gdje se s pomoću GPS-a i s Interneta preuzetih koordinata traži mali skriveni kontejner zvan geocache ili kraće cache, a u kojem se obično nalazi par simpatičnih sitnica. Igra je tijekom zadnjih par godina postala iznimno popularna – skrivenih je kontejnera već preko milijun!

 

Rujan 2009.

De facto i de iure – U sklopu teme broja – Piratstvo, objavljen mi je članak na dvije stranice, u obliku pitanja i odgovora, gdje se na jednostavan način navodi što i kako se s autorski zaštićenim sadržajima smije, a što i kako ne.

Lipanj 2009.

Savjeti: Zarada fotografiranjem – O tome kako zaraditi putem Interneta zasigurno ima puno više urbanih legendi negoli stvarnih priča, jer put do novca je uvijek težak. No, ujediniti hobi kao što je fotografija i mogućnosti zarade – može biti sasvim dobra kombinacija.

U članku se govori o siteovima koji funkcioniraju kao posrednici za komercijalnu prodaju fotografija. koje Kao primjer uzet je  Stockxpert – jednostavan i učinkovit site, koji nudi gotovo tri milijuna fotografija (preko 50.000 fotografija i digitalnih grafika se dodaje svaki tjedan). Navedeni su i osnovni savjeti kakve fotografije kupci najviše traže.