Mreža 2011.

Članci iz Mreže iz 2011. godine.

201112-MrezaProsinac 2011.

Papirno ili bespapirno – Stariji među čitateljima sjetit će se velikih naslova u računalnim časopisima 80-ih godina: „Ured 90-ih, ured bez papira…“ Prošle su i devedesete, a skoro i prvih deset godina novog milenija, no papir je svuda oko nas… Što se dogodilo sa starom idejom bespapirnog ureda? Pomalo esejistički članak – preporučam!

Strategija razvoja širokopojasnog pristupa – Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 27. listopada 2011. donijela je dokument pod nazivom „Strategija razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 2012. do 2015. godine“ te Provedbeni program za 2012. i 2013. godinu.

Malo Sunce na Zemlji (komentar uz Sliku mjeseca) – Negdje pokraj Oxforda, na mjestu starog aerodroma, započela je nova faza u razumijevanju složenih procesa koji se odvijaju na našem Suncu i drugim zvijezdama. The Joint European Torus (JET), smješten u Culham Centre for Fusion Energy, najveće je svjetsko postrojenje za eksperimentalnu nuklearnu fuziju. U proteklih 18 mjeseci istraživači su zamjenjivali materijal unutar JET-a, uključujuću postavljanje unutarnjeg zida od berilija i volframa.

201111-MrezaStudeni 2011.

Novi Zakon o javnoj nabavi – Od 1. siječnja naredne godine u primjeni će biti novi, bitno usavršeni Zakon o javnoj nabavi, čije se odredbe u velikom mjeri dotiču ponude roba i usluga iz IT-sektora. Kako su iznosi koji se u Republici Hrvatskoj nabavljaju sukladno ovom Zakonu ogromni – u 2010. godini gotovo 25 milijardi kuna, potencijalni ponuditelji trebaju obratiti dužnu pažnju ovom značajno dijelu tržišta, što znači i proučiti novi pravni okvir.

 

 

 

 

Listopad 2201110-Mreza010.

Novi pogled na outsourcing – Terma broja.
Eksternalizacija se obično definira kao ugovorni prijenos određenih poslovnih funkcija koje su se pružale „unutar kuće“ na vanjskog davatelja usluga. Svjetska recesija te razni programi rezanja troškova u gotovo svim kompanijama, dodatno su aktualizirali eksternalizaciju kao uspješan poslovni model – vrijeme je za pogled na outsourcing v2.0!

Država protiv spama – Neposredno pred ljetnu stanku, 15. srpnja ove godine, Hrvatski sabor donio je iznimno opširne izmjene i dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama, kojima se, među ostalim, na novi način reguliraju „neželjene elektroničke komunikacije“, ili drugim riječima – spam.

 

 

 

201106-MrezaLipanj 2011.

Digitalizacija nacionalne građe – Prije četiri godine u Mreži smo pisali o projektu digitalizacije starih knjiga koje provodi Nacionalna i sveučilišna knjižnica. U međuvremenu pokrenuti su i novi projekti, među kojima treba istaknuti projekte digitalizacije starih hrvatskih časopisa i novina te najnoviji – repozitorij starih doktorskih disertacija.

 

 

 

Svibanj 2201105-Mreza010.

Savjetnici za informacijsku sigurnost – Kada smo prije tri godine pisali o Pravilniku o kriterijima za ustrojavanje radnih mjesta savjetnika za informacijsku sigurnost, naveli smo njegove ozbiljne manjkavosti – npr. nije uzimao u obzir opseg klasificiranih informacija koje neko tijelo stvara ili koristi. Novi Pravilnik po tom pitanju djeluje bitno smislenije…

 

 

201104-MrezaTravanj 2011.

Sunce i komunikacije – Tijekom prošle jeseni velik broj svjetskih medija prenio je upozorenje znanstvenika kako pojačavanje aktivnosti Sunca, čiji maksimum se očekuje 2013. godine, može pogubno djelovati na komunikacije, pa čak i opskrbu električnom energijom u svijetu. Pretjerano predviđanje ili potencijalna realnost?

ISPL – The Information Services Procurement Libary – Među brojnim bibliotekama najbolje prakse koje se primjenjuju u IT području ISPL je uvelike specifičan. Namijenjen je prvenstveno korisnicima, a dijelom i dobavljačima outsourcanih usluga. Primjena ovog okvira, proisteklog iz najbolje prakse europskih kompanija, daje kvalitetne odgovore na mnoga pitanja vezana uzoutsourcing, ili kako bi hrvatski rekli – eksternalizaciju.

U ovom broju sam napisao i tekst uz sliku mjeseca – Zadnji Shuttle.

 

 

Ožujak 2201103-Mreza010.

Što kad vlast blokira Internet? – Kada je 25. siječnja egipatska vlada praktično isključila internetski promet u cijeloj državi te internetske veze Egipta sa svijetom, pojavilo se pitanje kako zaobići blokadu Interneta u takvim i sličnim slučajevima. U ovom tekstu navodimo nekoliko prijedloga.

 

Veljača 2201102-Mreza011.

Elektronički novac – Početkom prosinca prošle godine u Narodnim novinama objavljen je tekst Zakona o elektroničkom novcu, kojim se na cjelovit način, sukladno direktivama Europske Unije, reguliraju pravna pitanja izdavanja i iskupa elektroničkog novca u Republici Hrvatskoj. Ovdje se navodi najvažnije o elektroničkom novcu.

201101-MrezaSiječanj 2011.

Posljednji bastion analogije – Uvođenje digitalnog televizijskog emitiranja, koje je zadnjih godina aktualno ne samo u Hrvatskoj, već i općenito po svijetu – ostavlja samo jedno preostalo područje analognih elektroničkih komunikacija: radio. Kakve se promjene događaju na planu najstarijeg elektroničkog medija? Članak u kojem sam opisao digitalni radio danas.