Mreža 2013.

Članci iz Mreže iz 2013. godine.

201312-Mreza

Prosinac 2013.

Certificirana sposobnost – IPMA Competence Baseline (ICB) predstavlja standarde sposobnosti upravljanja projektima koje je postavila International Project Management Association (IPMA), a koriste se za certifikaciju voditelja projekata kako bi se osigurala dosljedna primjena prakse, alata i metoda kroz zadani okvir znanja. I naglasimo – slobodni su za uporabu!

 

 

Listopad 2013.201310-Mreza

PRINCE2 – PRINCE2® (u pitanju je kratica od PRojects IN Controlled Environments) predstavlja projektnu metodologiju, raširenu u Velikoj Britaniji te dijelu zapadnoeuropskih država, ali i dalekoj Australiji. Stvorena je od strane stručnjaka iz prakse, a temelji se na vođenju projekta kroz poslovne slučajeve te je proizvodno orijentirana. Jedan je od starijih standarda ovog tipa – vuče podrijetlo još iz daleke 1975. godine.

Digitalno u atmosferu – Vijest o puštanju slobodnoletećeg radioamaterskog balona punjenog helijem, PiHRAB-2. Balon je bio opremljen za digitalno slanje telemetrije, ga se moglo pratiti tijekom leta.

 

Srpanj 2013.

Koautor sam teme broja, u kojoj imam dva članka!

E-građani Lijepe Naše – Vlada Republike Hrvatske je na svojoj 87. sjednici od 25 travnja 2013. donijela Odluku o pokretanju projekta e-Građani, kojim se planira omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama na jednom mjestu, siguran pristup osobnim podacima i elektroničku komunikaciju građana i javnog sektora. Možemo reći samo – napokon!

Tuđi novac – Vodeći se načelom barunice Margaret Tacher kako ne postoji javni novac, već samo novac poreznih obveznika, zanimljivo je zapitati se da li nekih milijardu kuna koji se godišnje ulažu u IT državne i javne uprave u Hrvatskoj može biti bolje utrošeno? Koautor sam teme broja, u kojoj imam dva navedena članka!

 

Lipanj 2013.

Nositelj sam teme broja!

Tema broja – Cyber kriminal – Novi Kazneni zakon Republike Hrvatske, koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, najviše pažnje internetskih korisnika izazvao je u dijelu pravne regulacije uvrede i klevete, o kojoj smo već pisali u Mreži. Međutim, puno važnije je da novi Kazneni zakon sada cjelovito uređuje kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka.

 

Svibanj 2013.

Ponovna uporaba informacija javnog sektora – Iznimno zanimljiva tema! Europska unija je još prije gotovo 10 godina propisala mogućnost ponovne uporabe informacija javnog sektora – što je drugim riječima mogućnost da od države zatražimo podatke o kojima se vodi neka evidencija (npr. broj automobila određene marke u nekoj županiji, prosječnu snagu motora brodica, podatke iz poljoprivrednih evidencija), uglavnom podatke koje država i javna tijela koriste za neke službene svrhe, a nama mogu biti od pomoći kod razvoja raznih komercijalnih i drugih aktivnosti. Sada je, novim Zakonom o pravu na pristup informacijama to omogućeno i u Hrvatskoj.

 

201304-MrezaTravanj 2013.

Internetski servisi za rad (Porezna pitanja) – u sklopu teme broja o internetskim servisima za pronalaženje posla napisao sam okvir o poreznim pitanjima.

201303-MrezaOžujak 2013.

Što mora biti na firminom webu? – Jedan hrvatski poduzetnik nedavno se neugodno iznenadio „čestitkom“ iz Državnog inspektorata, jer na internetskim stranicama nije imao objavljene sve propisane podatke. U pitanju je zaista forma, ali koja se mora ispuniti, određena od čak dva propisa – Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o elektroničkoj trgovini.

Za ovaj broj napisao sam i tekst uz sliku broja – Galileo GNSS testira nove funkcionalnosti.

201302-MrezaVeljača 2013.

Definitivno broj Mreže čijem sadržaju sam puno pridonio, uključujući temu broja… Idemo redom!

Tema broja – Fiskalizacija – Koautor sam teme broja. Fiskalizacija, koja je u Hrvatskoj krenula od 1. siječnja 2013. godine, bila je praćena brojnim komentarima, ali i brojnim pogrešnim informacijama koje su plasirali oni koji su htjeli zaraditi na brzinu, prodajući ono što većina obveznika već ima. Kao prvo, u Hrvatskoj se uopće ne uvode fiskalne blagajne, kako je to primjerice uvedeno u BiH. Nadalje, promjena ima za sve – čak i one koji ne posluju s gotovinom.

3D pisači – promjena paradigme? – Iznimno važno područje, nešto što tek dolazi i što bi moglo doslovno promijeniti svijet! Mogućnost da kod kuće isprintamo trodimenzionalni predmet, dovoljno kvalitetno da bude koristan za uporabu, pa još i unikatno dizajniran, polagano postaje stvarnost. Uređaji, u nedostatku boljeg termina nazvani 3D pisačima, pomalo se sele iz razvojnih laboratorija i industrijskih razvojnih centara u kuće entuzijasta, na sličan način kao i osobna računala prije 30-ak godina.

Uvrede, klevete i Internet – Od 1. siječnja 2013. godine Republika Hrvatska ima novi Kazneni zakon, koji predstavlja svakako najveću reformu kaznenog prava u zadnjih 15 godina – prošli je stupio na snagu još 1. siječnja 1998., a do tada smo imali neznatno izmijenjeno kazneno zakonodavstvo još iz doba socijalizma.